Springflo på Lille Herbern

Postet av Oslo Seilforening den 5. Des 2006

Bryggene våre utsettes for kraftig medfart i løpet av vinteren. Springflo får vi ved nymåne og fullmåne og tirsdag 5. desember er det fullmåne. 

 

Vi kan klage over Nesoddferger og andre som legger igjen bølger som slår utstyret vårt i stykker - men "han" som har vært i aksjon nå har vi liten innflytelse over.

 

Her kan du lese en liten rapport fra øya samt hva Meteorologisk Institutt sier om Springflo, Nippflo og Stormflo.

Rapport fra Lille Herbern mandag kl. 17:00

Havnesjef Stinar Andersen: "Jeg dro fra øya kl. 1700 i dag og da var vannet enda høyere enn på bildet.  "Trelista" ved siden av slippkaia som ses på det ene bildet ligger nå og flyter ute i bassenget.  Jeg prøvde å hente den tilbake men fikk ikke reddet lista.  Det var ikke lett å ro båten siden det blåste så det plystret i mastene.  Sjøene slo inn i hele havna siden de gikk rett over gangveien ut til marinaen.  Det er lenge siden jeg har sett flytebryggene huske så mye.  For ikke å bli bløt på bena måtte det klatres på rekkverket på landgangen fra flytebrygga på land."

VI OPPFORDRER ALLE MED BÅT I VINTEROPPLAG PÅ ØYA Å STIKKE UTOM FOR Å SJEKKE AT ALT STÅR BRA TIL MED BÅTEN I LØPET AV VINTEREN.

DET SKAL STÅ TELEFONNUMMER PÅ ALLE KRYBBER/BÅTER SLIK AT OM DU SOM ER DER UTE SER EN BÅT SOM BURDE HA TILSYN KAN DU RINGE.

Info fra Meteorologisk Institutt

Springflo

Springflo får vi ved nymåne og fullmåne. Det er fordi månens og solas gravitasjonskrefter da trekker havet i samme retning.

Nippflo 

Tidevannet er i utgangspunktet gravitasjonsbølger. Sterkest virker månen, men sola har også betydning. Disse lager hver sine bølger, men ved nymåne og fullmåne vil bølgene komme i fase (spring). Motsatt kalles det nippflo når gravitasjonsbølgene er i motfase, dvs. når måneskalken er "halv" og sola lager en bølgetopp der månen lager en bunn.

Hvor store utslag flo og fjære har kommer veldig an på hvordan landmasser og havgrunner forstyrrer gravitasjonsbølgenes forplantning. Noen steder kan tidevannsbølgene komme inn fra to eller flere retninger og det hele blir ganske komplisert.

Stormflo 

Springflo forveksles ofte med stormflo. Stormflo omfatter også meteorologiske forhold, dvs. opphopning av vann langs kystene pga. pålandsvind og heving av vannspeilet pga. trykkforskjeller. En tommelfingerregel er at 1 hPa (=1 mb) forskjell i trykk utgjør 1 cm for vannstanden. Et kraftig lavtrykk (f.eks. 960 hPa) kan altså heve vannet med 50 cm ift. et normalt trykk (ca 1010 hPa).

 

Kraftigst flo

Kraftigst flo blir det altså når et kraftig lavtrykk gir sterk vind mot kysten over tid, og dette sammenfaller med springflo. 

 

Du kan lese litt mer om tidevann og vannstand her  
 

Se også våre vannstandsvarsler.    

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.